Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Σε ρόλο επιθεωρητή και μάνατζερ οι διευθυντές σχολείων

Διευθυντές αυξημένων προσόντων που θα λειτουργούν ως «μάνατζερ» και αξιολογητές προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διοίκησης της εκπαίδευσης. Το σχετικό κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευσηαναφέρει το tovima.gr (6/4/2011).

Στο σχέδιο νόμου για την «αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης» αναβαθμίζονται πλήρως οι διευθυντές των σχολείων, ακολούθως ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων υποβαθμίζεται, ενώ μειώνονται και οι διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο της διαβούλευσης που υπογράφει η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, «η προτεινόμενη δομή του συστήματος διοίκησης τοποθετεί στο κέντρο τη σχολική μονάδα σαν το βασικό κύτταρο του εκπαιδευτικού συστήματος».

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνουν:
- Ενισχυμένη Σχολική Μονάδα με αναβαθμισμένες τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του διευθυντή και ανοικτή συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
- «Καρτέλα» κάθε σχολείου για την αποτύπωση του ανθρώπινου δυναμικού (μαθητές, εκπαιδευτικοί) και των υποδομών (κτίρια, εξοπλισμοί, εργαστήρια).
- Σχεδιασμό της λειτουργίας κάθε σχολείου κατά Δήμο «ώστε να επιτυγχάνεται το ικανοποιητικό μέγεθος σχολείου, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες».
- Δημιουργία Ενότητας Σχολείων για κοινή διοικητική υποστήριξη (σε περιπτώσεις μικρών σχολικών μονάδων) και κοινή εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων.
- Περιορισμός των επιπέδων της διοίκησης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Σχολική Μονάδα ή στην Ομάδα Σχολείων.
- Διεύθυνση της Εκπαίδευσης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός). Δημιουργούνται έτσι νέες ενιαίες διευθύνσεις «που θα κατευθύνουν, θα παρακολουθούν, θα συντονίζουν και θα εποπτεύουν την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Παράλληλα έχει ήδη δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση δύο βασικών πυλώνων υποστήριξης του υπουργείου:
- Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (συγχώνευση Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης) και
- Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων στο οποίο εντάσσεται ο υπάρχον Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου